Glass shreds #1

Už sa vám niekedy stalo, že ste si o istom človeku mysleli, že je celkom v pohode, milý a priateľský, ale potom urobil alebo povedal niečo, na čo si spomeniete vždy, keď ho uvidíte a už ho proste nemáte radi? To bola veľmi vyčerpávajúca úvodná veta, prepísala som ju asi päťkrát. Mne sa totižto presne toto stalo tento týždeň v škole. Je prehnane dramatické, ak si myslím, že už nikdy nebude všetko tak ako predtým?

Nemám rada ľudí, ktorí odsudzujú. Odsudzovaním v tomto prípade myslím to, keď je napríklad Janko toho názoru, že Paľko nemohol mať šťastné detstvo, lebo je knihomoľ a stále sedel doma medzi svojimi knihami. Na takéto odsudzovanie som alergická. Vážne.



Bolo to takto. V škole sme sa už príliš neučili. Mali sme delenú hodinu, čo znamená, že jedna polovica triedy mala angličtinu a druhá biológiu (tú som mala aj ja). Keď sa hodina skončila mali sme veľkú prestávku, tak sme samozrejme boli všetci v triede. Jasné, že sme si hneď začali vymieňať informácie o tom, čo robila ktorá skupina. A vtedy sa jedna spolužiačka začala sťažovať, akú blbosť si to zasa triedna vymyslela, že či ona neustále potrebuje počúvať o Harry Potterovi a ako to ona nenávidí. To by som ešte prežila, je mi jasné, že nie každý má rád rovnaké veci a mám v triede viac spolužiakov, ktorí nie sú milovníci HP a podobných záležitostí. Lenže potom povedala niečo, čo jej fakt nikdy neodpustím, a keby mi to povedala do očí, tak by som sa s ňou naozaj pohádala:

Mne je jedno koho detstvo to bolo, moje nie. Ja som nesedela pred telkou a nepozerala som do kníh, JA SOM ŽILA. 


Vážne? Odkedy čítanie kníh znamená, že NEŽIJEM? Keď môj brat ako malý dookola sledoval Pána prsteňov spolu so svojimi kamarátmi a potom sa hrali akože aj oni patria do Tolkienovho sveta, znamená to, že NEŽIL? Znamená to, že NEŽIJEM teraz? Lebo pred opitím sa na nejakej diskotéke uprednostním byť doma s knihou, ak práve nemám náladu sa socializovať? (Samozrejme, platí to aj opačným smerom, ak niekto miluje párty a podobné záležitosti, kto som ja, aby som povedala, že to nie je život?)


Neviem si pomôcť, ale spojenie JA SOM ŽILA A TY NIE ma takpovediac rozzúrilo a tak trošku zranilo. V živote by som si to nedovolila povedať, a aj keď si možno ani neuvedomila, čo povedala, povedala to a bol to jej názor. Môj názor je, že ŽIJEME všetci či už geekovia alebo párty ľudia a nie je fér povedať, že nie. A už vôbec nie, ak sa to týka detstva a niečoho takého ako je príbeh Harryho Pottera, ktorý formoval generáciu (aj keď evidentne nie celú). To je asi všetko z čoho som sa potrebovala vypísať. 
Fin. 


Komentáre

  1. Je to smutné, ale mám dojem, že více lidí přemýšlí jako tvoje spolužačka. Mladší generace je postavená více na socializování a chodit se ožírat berou jako normální, nebo nadřazenou věc oproti večerům strávených doma. Každý bereme "zábavu" jinak, i stejně jako život samotný. Pokud to ona nedokáže pochopit, zřejmě není ani natolik inteligentní, aby pochopila argumenty. Je lepší takové lidi ignorovat, protože ukázat jim svou stránku věci, je jako mluvit do zdi, což znám i z vlastních zkušeností.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky