First&Second

1. Najlepšia kniha, ktorú si čítala minulý rok 

Jednoznačne Stephen King - TO. Mám pocit, že o tejto knihe som rozprávala už každému, kto počúval. Dokonca som o nej robila prezentáciu do školy.
O čom to vlastne je?
Ak to mám opísať v skratke, tak TO je o skupine detí z mestečka Derry, ktoré bojujú proti TOMU. TO sa zjavuje rôzne, najčastejšie ale ako klaun Pennywise. Znie to smiešne, ale verte mi, nie je. Stephen King je pánom hororu, takže dychberúco strašidelných či nechutných scien v tejto 1016 stranovej knihe nie je málo. Jediné, čo by sa jej dalo vytknúť je koniec, ktorý sa mnohým ľuďom nepáčil, aj keď podľa mňa mal svoje pozitívne stránky a bol jednoznačne veľmi intenzívny.
Zaujímavosťou je, že Pennywise bol inšpirovaný naozajstným americkým sériovým vrahom Johnom Waynom Gacym, ktorý bol prezývaný Klaun Zabiják.


“Best not to look back. Best to believe there will be happily ever afters all the way around - and so there may be; who is to say there will not be such endings? Not all boats which sail away into darkness never find the sun again, or the hand of another child; if life teaches anything at all, it teachers that there are so many happy endings that the man who believes there is no God needs his rationality called into serious question.”
Stephen King, It  

“Eddie discovered one of his childhood's great truths. Grownups are the real monsters, he thought.”
― Stephen King, It
 
2. Kniha, ktorú si čítala viac než trikrát

 Nad touto kategóriou som už musela premýšľať viac, pretože je veľa kníh, ktoré som prečítala viac než trikrát. Nakoniec som sa ale rozhodla, že sem dám tú menej pravdepodobnú možnosť.
Pýchu a predsudok som prvýkrát čítala asi pred 6 až 7 rokmi. Bola to moja prvá klasická kniha a musela som si zvyknúť na štýl písania a celkovo aj na dobu, v ktorej sa príbeh odohráva.  Kniha verne zobrazuje spoločnosť 18.storočia v Anglicku a je plná lásky, škandálov, pýchy a predsudkov.
Som si istá, že Pýcha a predsudok je kniha, o ktorej ste už aspoň počuli. Samozrejme, bola viackrát aj sfilmovaná, takže je pravdepodobné, že ste videli film. Jedná sa o príbeh lásky medzi Elizabeth Bennetovou a Pánom Darcym. Títo dvaja si toho dosť preskáču, kým nakoniec skončia spolu a pre niekoho je to celé veľmi zdĺhavé a nezáživné, ale je ich príbeh milujem a myslím si, že Jane Austenová je úžasná rozprávačka príbehov.


“I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine.”
Jane Austen, Pride and Prejudice

“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.”
― Jane Austen, Pride and Prejudice


Komentáre

  1. Jako jedinou knihu, kterou jsem od Kinga četla, byla "Holčička, která měla ráda Toma Gordona" a dodnes na ní vzpomínám v dobrém. O knize TO jsem slyšela už několikrát, ale pokaždé jsem dala přednost něčemu lehčímu a kratšímu. :DD Co se Pýchy a předsudku týče, film jsem viděla nesčetněkrát, ale nepamatuju si, že bych vzala do ruky knihu, ale věřím, že to stojí za to. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto mám krásne rozpísané už rok a nie a nie to uverejniť :d asi na tom znovu popracujem a uvidí sa, čo s z toho bude :D Teraz začína škola a mňa hádam blog vztiahne z neprekonateľnej chuti strieľať a škrtiť spolužiakov :D Takže tu s mojou priazňou ako čitateľky môžeš znovu počítať ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky